- legume:verzituri-frunze de salata sau spanac;
- perisoare de pui;
- ciorba cu bors de putina, pana la aceasta varsta puteti sa ii acriti supa cu zeama de la lamaie;
- gris cu lapte;
- papanasi cu branza dulce(fierti);
- zdrente din galbenus de ou cu supa sau ciorba;
- peste alb rasol;
- salata de cruditati(mere, morcovi rase prin razatoarea mica cu iaurt);
Va astept in bucataria mea....
miercuri, 26 ianuarie 2011
ETAPA IV-10-12 LUNI
Etichete:
RETETE PENTRU BEBELUSI
ETAPA III-8-10 LUNI
- compot de cirese, visine sau mere;
- mamaliguta cu branza de vaci si unt;
- paine, biscuiti in manuta;
- smantana-adaugata la un preparat;
- supe de legume: se adauga rosii si ardei gras, frunze verzi de telina-contin fier;
- ficat de pui*(1/4, 1/2, 3/4 pana la un ficat fiert si mixat in piure si unt)
- peste alb, slab.
Etichete:
RETETE PENTRU BEBELUSI
ETAPA II-6-8 LUNI
1. SUPA DE LEGUME: se adauga cartofi sau dovlecei, trasformand-o in supa crema se pot da 200 ml, daca sugarul accepta;
- piureul de legume: se adauga conopida si broccoli-de la 7 luni.
- piureul de fructe se poate imbogati cu branza de vaci;
- masa de pranz, cea de legume, va fi curand completata, de minimum 4 ori pe saptamana, cu carne de vita sau pasare-de la 5 luni si jumatate;
- introdusa progresiv, incepand cu 20-30g/zi, ulterior crescand cantitatea la 60-90 g/zi, fiarta separat;
- in absenta carnii, sugarului i se va oferi branza de vaci, facuta in casa din lapte de vaca fiert;
- se amesteca in putin piure de legume sau in supa de zarzavat mixata;
- carnea nu trebuie sa fie grasa, se curata de piele, pielite, zgarciuri, oase;
- se fierbe, se toaca marunt si se paseaza;
- initial se fierbe separat de legume, apoi direct in supa;
- se incepe cu o lingurita in prima zi, doua a doua zi, apoi 3-4-5 lingurite la o masa;
- paste fainoase(fide, macaroane): se servesc in adaos in supa, sau simple cu branza de vaci;
- perisoare de carne de pasare sau vita: se fierb separate in apa cu sare si se adauga, pasate, in supa de zarzavat.
2. GALBENUSUL DE OU
- se introduce treptat, fiert 10 minute: intai un sfert, apoi jumatate(la 2-3 zile), apoi un galbenus intreg (de 2-3 ori pe saptamana), amestecat in piureul de cartofi;
- se da de 3 ori pe saptamana, alternativ cu carnea;
- albusul, avand potential alergizant, va fi oferit dupa varsta de 1 an.
3. CEREALE
- cereale speciale pentru bebe, preparate fie cu apa, fie cu lapte matern;
- cateva lingurite:3-4 la prima masa, pana la o portie completa, pastrandu-se in alimentatie si supa de legume, si sucurile.
4. Pe la varsta de 7 luni, sugarul poate primi in alimentatie si iaurt, cu termen de expirare rezonabil, fara aditivi(se evita iaurturile cu fructe din comert).
Etichete:
RETETE PENTRU BEBELUSI
ETAPA I:4-6 LUNI
1. Se incepe cu legume(morcovi, telina, pastarnac, patrunjel, ardei gras, rosii, cartofi, dovlecei, frunze de salata, stevie, spanac, o ceapa(care se va scoate la pasare).
- aproximativ 300 g legume vor fi fierte in 700-800 ml apa(fara sare) timp de 1 sau 2 ore la foc foarte mic.
- apa sa scada la 200-250 ml;
- se mai poate folosi oala cu presiune in care legumele vor fi fierte in putina apa timp de 15-20 minute;
- apoi legumele vor fi pasate prin sita deasa sau mixate in aparat de tip blender;
- masa de legume va inlocui progresiv masa de lapte de la orele 12:00-14:00;
- se administreaza progresiv, crescand treptat doza:20-40-60-100 gr piure ;
- se imbogateste cu o lingurita ulei de masline la 100 ml de lichid-este foarte important eu am uitat sa pun la inceput si nu stiam de ce nu imi mananca fata;
- INTERZIS: legumele nu se fierb execiv-mai mult de o ora si jumatate in oala normala sau mai mult de 40 de minute in oala sub presiune);
- oala se acopera;
- uleiul se adauga aproape de sfarsit;
- nu se pune sare;
- intai se face din radacinoase(morcov, pastarnac, patrunjel, telina) date pe razatoare;
- de la cinci luni se poate adauga in supa ardeiul gras, rosia decojota si fara seminte, dovlecelul;
- dupa primele 10 zile de servire, supa se poate imbogati, in momentul servirii, cu orez;
- intai se da strecurata, apoi se face piure de legume, crescand consistenta. Se pot pune si cereale instant. Se dau 30 ml in prima zi, 60 ml in a doua zi, 90 ml in a treia zi-supa.
2. Sucul de fructe: de mere, piersica, cu adaos de morcov, sau portocala , diluat cu apa.
- se da cate o ligurita in prima zi, 2 in a doua, 4 in a treia(20 ml), apoi 40 ml, 60 ml;
- apoi se introduce si pulpa de fructe:1/4 mar in prima zi, 1/2 mar in a doua zi, 3/4 mar a treia zi si un mar in a patra zi.
3. PIURE DE FRUCTE: mar crud sau copt , suc de portocale, piersici, caise, pere, pepene galben, chiar mango, avocado.
- in intervalul orar 09:00-10:00;
- dupa varsta de un an, sugarul poate primi si alte fructe, cu potential alergizant:banana, kiwi, zmeura, capsuni, mure, fragi;
- piureul de fructe nu se va indulci;
- in functie de preferinte copilului si de sezon, introducerea fructelor o poate preceda pe cea a legumelor;
- mere coapte si pasate sau crude rase pe razatoarea de sticla, piersici bine pasate;
- se poate dilua cu lapte, sa fie semifluid;
4. CEREALE
- orez, porumb, tapioca macinate(nu au gluten);
- se amesteca cu apa, lapte de la san sau lapte praf, apoi se poate adauga piure de fructe;
- nu se depasesc 4 lingurite pe zi;
- la cele cu lapte instant se adauga doar apa.
5. BRANZA DE VACI-DE LA 5 LUNI
- 1 L de lapte proaspat se fierbe la foc mic aproximativ 10 minute;
- se adauga in laptele care fierbe 8 comprimante de calciu lactic(foarte bine pisate);
- se ia de pe foc;
- se lasa la scurs.
PASI PRACTICI
- ii puteti oferi 2-3 lingurite cu suc de mere sau de morcovi, apoi copilul este pus la san;
- in decurs de 2-3 zile, copilului i se pot oferi sucurile o data la 2 mese, in timpul zilei;
- dupa o saptamana, puteti incerca o supa de zarzavat-cu morcov si radacina de telina;
- bebe primeste cateva lingurite cu supa, la o masa, si sucurile de mar sau morcov la alta masa. Apoi este pus la san, pana se satura.
Etichete:
RETETE PENTRU BEBELUSI
CELE 4 ETAPE ALE BEBELUSILOR
- COPIL SLAB: se introduc cereale fara gluten(faina de orez) amestecate cu lapte matern sau praf(formula). Nu se dau mai mult de una-doua astfel de mese in 24 de ore.
- COPIL MAI GRASUT: suc de mere sau supa de radacinoase(morcov, pastarnac, patrunjel, telina).
- CE CONTIN MESELE: o data pe zi un fel de mancare ce contine carne sau peste, de 3 ori pe zi lactate(lapte matern, lapte praf, iaurt) si de doua ori pe zi legume si/sau fructe.
ETAPA I:
- Sugarul da primele semne ca este pregatit sa primeasca si altceva in afara de lapte si poate inghiti alimente semisolide;
- sta in sezut sprijinit si isi tine capul drept si, astfel, poate fi hranit cu lingurita;
- urmareste mancarea cu ochisorii si deschide gurita cand se apropie mancarea, apoi isi retrage buza de jos cand ii scoti lingurita, pastrand mancarea in gura, plimband-o din fata in spate pentru a o inghiti;
- se folosesc produse naturale care il vor ajuta pe copil sa descopere gusturile de baza(legume, fructe, cereale);
- laptele matern ramane cel mai important aliment al copilului.
ETAPA II:
- sugarul s-a obisnuit deja cu primele alimente semisolide, trage mancarea din lingurita, o amesteca in gurita controlandu-si bine miscarile limbii si ale buzelor si incepe sa manifeste preferinte pentru gusturi noi;
- sta bine in sezut;
- copilul primeste alimente cu gusturi noi si ingrediente multiple: cereale, fructe, legume, carne slaba;
- primeste in continuare lapte matern, in completare sau ca mese separate.
ETAPA III:
- sugarul apuca mancarea cu 2 degete, o plimba prin toata gura si o impinge lateral pentru a o mesteca intre maxilare;
- poate bea din canita ajutat;
- se manifesta diferit cand ii este foame sau cand este satul;
- i-au aparut deja primii dintisori;
- sta in sezut fara sprijin;
- face pa cu manuta;
- primeste si mici bucatele de carne, fructe, legume.
ETAPA IV:
- bebelusul apuca mancarea cu toata mana;
- tine si el o lingurita pe care incepe treptat sa o foloseasca la mancat;
- mesteca din ce in ce mai bine mancarea in toata gura si incepe sa-si manifeste dorinta de a manca singur;
- este plin de energie, invata repede si e foarte curios;
- incepe sa mearga singur;
- raspunde la comenzi simple;
- incepe sa pronunte cuvinte;
- imita pe cei din jur.
Etichete:
RETETE PENTRU BEBELUSI
BRANZICA DE VACI CU BANANA SI PIERSICA
Aceasta reteta este pentru bebelusi intre 9-12 luni si constituie masa de la ora 19:30.Mesele de la orele 10:30 pot sa constituie piureuri de cereale si daca vreti mai adaugati fructe.
INGREDIENTE:
INGREDIENTE:
- O JUMATATE DE BANANA;
- O PIERSICA BIN COAPTA;
- 50 DE GRAME SAU 100 GR BRANZICA DE VACI PROASPATA;
Se dau toate prin blender sau strivite cu furculita.
POFTA MARE!
Etichete:
RETETE PENTRU BEBELUSI
Abonați-vă la:
Postări (Atom)