64f54664 "BUCATE PENTRU CEI MICI SI MARI...": miercuri, 26 ianuarie 2011

Va astept in bucataria mea....

Va astept in bucataria mea....

miercuri, 26 ianuarie 2011

ETAPA IV-10-12 LUNI

  1. legume:verzituri-frunze de salata sau spanac;
  2. perisoare de pui;
  3. ciorba cu bors de putina, pana la aceasta varsta puteti sa ii acriti supa cu zeama de la lamaie;
  4. gris cu lapte;
  5. papanasi cu branza dulce(fierti);
  6. zdrente din galbenus de ou cu supa sau ciorba;
  7. peste alb rasol;
  8. salata de cruditati(mere, morcovi rase prin razatoarea mica cu iaurt);

ETAPA III-8-10 LUNI

  1. compot de cirese, visine sau mere;
  2. mamaliguta cu branza de vaci si unt;
  3. paine, biscuiti in manuta;
  4. smantana-adaugata la un preparat;
  5. supe de legume: se adauga rosii si ardei gras, frunze verzi de telina-contin fier;
  6. ficat de pui*(1/4, 1/2, 3/4 pana la un ficat fiert si mixat in piure si unt)
  7. peste alb, slab.

ETAPA II-6-8 LUNI

1. SUPA DE LEGUME: se adauga cartofi sau dovlecei, trasformand-o in supa crema se pot da 200 ml, daca sugarul accepta;
  • piureul de legume: se adauga conopida si broccoli-de la 7 luni.
  • piureul de fructe se poate imbogati cu branza de vaci;
  • masa de pranz, cea de legume, va fi curand completata, de minimum 4 ori pe saptamana, cu carne de vita sau pasare-de la 5 luni si jumatate;
  • introdusa progresiv, incepand cu 20-30g/zi, ulterior crescand cantitatea la 60-90 g/zi, fiarta separat;
  • in absenta carnii, sugarului i se va oferi branza de vaci, facuta in casa din lapte de vaca fiert;
  • se amesteca in putin piure de legume sau in supa de zarzavat mixata;
  • carnea nu trebuie sa fie grasa, se curata de piele, pielite, zgarciuri, oase;
  • se fierbe, se toaca marunt si se paseaza;
  • initial se fierbe separat de legume, apoi direct in supa;
  • se incepe cu o lingurita in prima zi, doua a doua zi, apoi 3-4-5 lingurite la o masa;
  • paste fainoase(fide, macaroane): se servesc in adaos in supa, sau simple cu branza de vaci;
  • perisoare de carne de pasare sau vita: se fierb separate in apa cu sare si se adauga, pasate, in supa de zarzavat.

2. GALBENUSUL DE OU

  • se introduce treptat, fiert 10 minute: intai un sfert, apoi jumatate(la 2-3 zile), apoi un galbenus intreg (de 2-3 ori pe saptamana), amestecat in piureul de cartofi;
  • se da de 3 ori pe saptamana, alternativ cu carnea;
  • albusul, avand potential alergizant, va fi oferit dupa varsta de 1 an.

3. CEREALE

  • cereale speciale pentru bebe, preparate fie cu apa, fie cu lapte matern;
  • cateva lingurite:3-4 la prima masa, pana la o portie completa, pastrandu-se in alimentatie si supa de legume, si sucurile.

4. Pe la varsta de 7 luni, sugarul poate primi in alimentatie si iaurt, cu termen de expirare rezonabil, fara aditivi(se evita iaurturile cu fructe din comert).

ETAPA I:4-6 LUNI

1. Se incepe cu legume(morcovi, telina, pastarnac, patrunjel, ardei gras, rosii, cartofi, dovlecei, frunze de salata, stevie, spanac, o ceapa(care se va scoate la pasare).

  • aproximativ 300 g legume vor fi fierte in 700-800 ml apa(fara sare) timp de 1 sau 2 ore la foc foarte mic.
  • apa sa scada la 200-250 ml;
  • se mai poate folosi oala cu presiune in care legumele vor fi fierte in putina apa timp de 15-20 minute;
  • apoi legumele vor fi pasate prin sita deasa sau mixate in aparat de tip blender;
  • masa de legume va inlocui progresiv masa de lapte de la orele 12:00-14:00;
  • se administreaza progresiv, crescand treptat doza:20-40-60-100 gr piure ;
  • se imbogateste cu o lingurita ulei de masline la 100 ml de lichid-este foarte important eu am uitat sa pun la inceput si nu stiam de ce nu imi mananca fata;
  • INTERZIS: legumele nu se fierb execiv-mai mult de o ora si jumatate in oala normala sau mai mult de 40 de minute in oala sub presiune);
  • oala se acopera;
  • uleiul se adauga aproape de sfarsit;
  • nu se pune sare;
  • intai se face din radacinoase(morcov, pastarnac, patrunjel, telina) date pe razatoare;
  • de la cinci luni se poate adauga in supa ardeiul gras, rosia decojota si fara seminte, dovlecelul;
  • dupa primele 10 zile de servire, supa se poate imbogati, in momentul servirii, cu orez;
  • intai se da strecurata, apoi se face piure de legume, crescand consistenta. Se pot pune si cereale instant. Se dau 30 ml in prima zi, 60 ml in a doua zi, 90 ml in a treia zi-supa.

2. Sucul de fructe: de mere, piersica, cu adaos de morcov, sau portocala , diluat cu apa.

  • se da cate o ligurita in prima zi, 2 in a doua, 4 in a treia(20 ml), apoi 40 ml, 60 ml;
  • apoi se introduce si pulpa de fructe:1/4 mar in prima zi, 1/2 mar in a doua zi, 3/4 mar a treia zi si un mar in a patra zi.

3. PIURE DE FRUCTE: mar crud sau copt , suc de portocale, piersici, caise, pere, pepene galben, chiar mango, avocado.

  • in intervalul orar 09:00-10:00;
  • dupa varsta de un an, sugarul poate primi si alte fructe, cu potential alergizant:banana, kiwi, zmeura, capsuni, mure, fragi;
  • piureul de fructe nu se va indulci;
  • in functie de preferinte copilului si de sezon, introducerea fructelor o poate preceda pe cea a legumelor;
  • mere coapte si pasate sau crude rase pe razatoarea de sticla, piersici bine pasate;
  • se poate dilua cu lapte, sa fie semifluid;

4. CEREALE

  • orez, porumb, tapioca macinate(nu au gluten);
  • se amesteca cu apa, lapte de la san sau lapte praf, apoi se poate adauga piure de fructe;
  • nu se depasesc 4 lingurite pe zi;
  • la cele cu lapte instant se adauga doar apa.

5. BRANZA DE VACI-DE LA 5 LUNI

  • 1 L de lapte proaspat se fierbe la foc mic aproximativ 10 minute;
  • se adauga in laptele care fierbe 8 comprimante de calciu lactic(foarte bine pisate);
  • se ia de pe foc;
  • se lasa la scurs.

PASI PRACTICI

  • ii puteti oferi 2-3 lingurite cu suc de mere sau de morcovi, apoi copilul este pus la san;
  • in decurs de 2-3 zile, copilului i se pot oferi sucurile o data la 2 mese, in timpul zilei;
  • dupa o saptamana, puteti incerca o supa de zarzavat-cu morcov si radacina de telina;
  • bebe primeste cateva lingurite cu supa, la o masa, si sucurile de mar sau morcov la alta masa. Apoi este pus la san, pana se satura.

CELE 4 ETAPE ALE BEBELUSILOR

  • COPIL SLAB: se introduc cereale fara gluten(faina de orez) amestecate cu lapte matern sau praf(formula). Nu se dau mai mult de una-doua astfel de mese in 24 de ore.
  • COPIL MAI GRASUT: suc de mere sau supa de radacinoase(morcov, pastarnac, patrunjel, telina).
  • CE CONTIN MESELE: o data pe zi un fel de mancare ce contine carne sau peste, de 3 ori pe zi lactate(lapte matern, lapte praf, iaurt) si de doua ori pe zi legume si/sau fructe.

ETAPA I:

  1. Sugarul da primele semne ca este pregatit sa primeasca si altceva in afara de lapte si poate inghiti alimente semisolide;
  2. sta in sezut sprijinit si isi tine capul drept si, astfel, poate fi hranit cu lingurita;
  3. urmareste mancarea cu ochisorii si deschide gurita cand se apropie mancarea, apoi isi retrage buza de jos cand ii scoti lingurita, pastrand mancarea in gura, plimband-o din fata in spate pentru a o inghiti;
  4. se folosesc produse naturale care il vor ajuta pe copil sa descopere gusturile de baza(legume, fructe, cereale);
  5. laptele matern ramane cel mai important aliment al copilului.

ETAPA II:

  1. sugarul s-a obisnuit deja cu primele alimente semisolide, trage mancarea din lingurita, o amesteca in gurita controlandu-si bine miscarile limbii si ale buzelor si incepe sa manifeste preferinte pentru gusturi noi;
  2. sta bine in sezut;
  3. copilul primeste alimente cu gusturi noi si ingrediente multiple: cereale, fructe, legume, carne slaba;
  4. primeste in continuare lapte matern, in completare sau ca mese separate.

ETAPA III:

  1. sugarul apuca mancarea cu 2 degete, o plimba prin toata gura si o impinge lateral pentru a o mesteca intre maxilare;
  2. poate bea din canita ajutat;
  3. se manifesta diferit cand ii este foame sau cand este satul;
  4. i-au aparut deja primii dintisori;
  5. sta in sezut fara sprijin;
  6. face pa cu manuta;
  7. primeste si mici bucatele de carne, fructe, legume.

ETAPA IV:

  1. bebelusul apuca mancarea cu toata mana;
  2. tine si el o lingurita pe care incepe treptat sa o foloseasca la mancat;
  3. mesteca din ce in ce mai bine mancarea in toata gura si incepe sa-si manifeste dorinta de a manca singur;
  4. este plin de energie, invata repede si e foarte curios;
  5. incepe sa mearga singur;
  6. raspunde la comenzi simple;
  7. incepe sa pronunte cuvinte;
  8. imita pe cei din jur.

BRANZICA DE VACI CU BANANA SI PIERSICA

Aceasta reteta este pentru bebelusi intre 9-12 luni si constituie masa de la ora 19:30.Mesele de la orele 10:30 pot sa constituie piureuri de cereale si daca vreti mai adaugati fructe.

INGREDIENTE:

  • O JUMATATE DE BANANA;
  • O PIERSICA BIN COAPTA;
  • 50 DE GRAME SAU 100 GR BRANZICA DE VACI PROASPATA;

Se dau toate prin blender sau strivite cu furculita.

POFTA MARE!