64f54664 "BUCATE PENTRU CEI MICI SI MARI...": miercuri, 19 ianuarie 2011

Va astept in bucataria mea....

Va astept in bucataria mea....

miercuri, 19 ianuarie 2011

ALIMENTE DE EVITAT CAND AI BEBE

Principalele alimente de evitat(risc alergic, infectios sau mecanic) sunt:

  • laptele de vaca, albus de ou, miere, capsuni, fragi, zmeura, mure, kiwi, prune, struguri, pepene, cirese, sare, zahar, frisca, inghetata, mazare, fasole, varza, ceapa cruda, gem, dulceata, dulciuri concentrate-pana la 1 an;
  • carne de porc, fructe de mare, condimente picante, maioneza, mezeluri, afumaturi, alune, nuci, floricele, seminte, lactate degresate(se dau integrale), margarina, suc acidulat-pana la 3 ani;
  • dulciuri concentrate, bauturi din comert(cu inlocuitori, conservanti), sosuri grase, rantasuri si condimente agresive;
  • nu se vor da sugarului alimente care favorizeaza aspirarea(nuci, alune, seminte, boabe de porumb, floricele, bomboane);
  • alimente alergizante(ciocolata, cacao, fructele mentionate anterior);
  • datorita riscului de contaminare cu Clostridium botulinicum, mierea de albine nu se va da sub varsta de un an, cu exceptia celei bine prelucrate termic;
  • meniurile vegetariene sunt contraindicate la sugar.

Cateva reguli de tinut minte la copii:

  • COPIL SLAB: se introduc cereale fara gluten(faina de orez) amestecate cu lapte matern sau praf(formula);Nu se dau mai mult de una-doua mese in 24 de ore;
  • COPIL MAI GRASUT: suc de mere sau supa de radacinoase(morcov, pastarnac, patrunjel, telina);
  • CE CONTIN MESELE: o data pe zi un fel de mancare ce include carne sau peste, de trei ori pe zi lactate(lapte matern, lapte praf, iaurt) si de doua ori pe zi legume si/sau fructe.

Sper ca v-am fost de folos dragi mamici. Va pup.

PAPANASI CU PARA SI BANANA

Dragi mamici aceasta reteta i-a placut foarte mult fetitei mele si este buna pentru bebelusi de 10 luni. Constituie masa de la ora 19:30.

INGREDIENTE:

  • 200 GR BRANZICA DE VACI(BRANZICA CALCICA);
  • UN GALBENUS DE OU;
  • 2 LINGURI DE CEREALE FARA LAPTE CU OREZ SI VANILIE;
  • O PARA BINE COAPTA;
  • O JUMATATE DE BANANA BINE COAPTA;
  • JUMATATE DE BORCANAS DE IAUTEL;

Se pune la fiert un litru de lapte si cand clocoteste se adauga cele 8 pastilute de calciu lactic diluate in apa plata si se amesteca continuu timp de 5 sau 10 minute si este gata branzica de vaci. Se face atunci proaspata si se lasa sa se scurga in sita timp de 15 minute. Intru vas se freaca branzica cu galbenusul de ou se adauga para si banana si iaurtelul si se dau toate prin blender.

POFTA MARE LA CEI MICI!

DIVERSIFICAREA ALIMENTATIEI

Alimentatia diversificata reprezinta trecerea de la o alimentatie exclusiv lactata la alimentatia semisolida si solida.
Alegerea momentului diversificarii este deosebit de importanta, acesta fiind diferit in functie de laptele primit anterior de sugar, astfel:
  • la 6 luni-pentru un sugar alimentat la san;
  • la aproximativ 4 luni si jumatate-pentru un sugar alimentat cu lapte formula.

Diversificarea precoce(inaintea varstei de 4 luni) reprezinta un concept in prezent combatut, din cauza ineficientei echipamentului enzimatic(amilaza pancreatica) implicat in procesul de digestie, precum si persistentei reflexului de protruzie a limbii, care ingreuneaza hranirea cu lingurita inainte de aceasta varsta. Pentru introducerea noilor alimente, sugarul trebuie sa indeplineasca mai multe conditii, cum sunt cele de mai jos:

  • sugarul trebuie sa fie perfect sanatos;
  • noile alimente se vor introduce progresiv, inlocuind mesele de lapte;
  • alimentele noi vor fi date cu lingurita, in stare semisolida;
  • se va evita introducerea a doua alimente noi in aceeasi zi, pastrandu-se un interval de minimum 5-6 zile intre ele; se evita astfel, aparitia semnelor de alergie sau de intoleranta;
  • sugarul va fi monitorizat atent, datorita faptului ca orice aliment nou poate fi alergizant pentru el;
  • se incepe cu o cantitate mica din noul aliment(1-2 lingurite), iar ulterior se va creste progresiv;
  • prima masa inlocuita va fi cea de dimineata(10:00) sau pranzul(13:00-14:00), urmatoarea va fi pranzul, respectiv masa de dimineata. Masa de seara(18:00) este ultima care se inlocuieste;
  • prima si ultima masa a sugarului vor ramane cu lapte matern cat de mult va fi posibil(pana la 2 ani);
  • pana la inlocuirea completa a mesei respective de lapte, se da sugarului mai intai alimentul nou si apoi laptele;
  • se tatoneaza gustul sugarului;
  • diversificarea nu trebuie fortata sau grabita. Daca sugarul nu se obisnuieste in 2-3 zile cu noul aliment, se incerca altul, iar primul se da peste cateva zile;
  • administrarea noului aliment va fi intrerupta, temporar sau definitiv, daca apar scaune diareice, varsaturi, eruptii cutanate sau o stare de rau fara alte explicatii;
  • prepararea se face cu putin timp inainte de masa, in conditii stricte de igiena;
  • se dau alimente in stare naturala sau fierte, dar nu prea mult timp pentru a nu se distruge vitaminele;
  • se vor evita compromisurile pentru modificarea gustului(adaugarea de zahar);
  • noile alimente nu se vor sara(pana la 12-24 luni);
  • alimentele vor fi pasate pana la aparitia dintilor, apoi triturate;
  • fainurile care contin gluten(grau, orz, ovaz, secara) se vor introduce dupa varsta de 7 luni, evitandu-se astfel manifestarile precoce ale bolii celiace(intoleranta la gluten); pana la aceasta varsta vor fi oferite sugarului fainuri fara gluten(orez, porumb, tapioca);
  • alimentul nou va fi propus si nu impus, evitandu-se astfel anorexia psihogena;
  • ordinea introducerii alimentelor va fi adaptata personalitatii sugarului si starii lui de nutritie.

Sper sa va fie de folos ce am scris, este de la doctorita mea di din foile astea m-am inspirat eu.

PIEPT DE CURCAN LA CUPTOR

Aceasta reteta este buna pentru bebelusi intre 9-12 luni si contituie masa de la ora 13:30.

INGREDIENTE:

  • 4 BUCATI DE PIEPT DE CURCAN;
  • 1 DOVLECEL;
  • 1 MORCOV;
  • 1 CATEL USTUROI;
  • UN SFERT DE CEAPA;
  • O FELIE DE UNT;
  • PATRUNJEL VERDE.

Se unge vasul ena cu untul si se pun feliutele de piept de curcan, dovlecelul si morcovul taiate cubulete; catelul si sfertul de ceapa. Se acopera cu apa si se baga la cuptor timp de 0 ora jumatate sau doua. Se dau toate prin blender, se toaca patrunjel verde si se pune deasupra.

POFTA MARE!