1. Se incepe cu legume(morcovi, telina, pastarnac, patrunjel, ardei gras, rosii, cartofi, dovlecei, frunze de salata, stevie, spanac, o ceapa(care se va scoate la pasare).
- aproximativ 300 g legume vor fi fierte in 700-800 ml apa(fara sare) timp de 1 sau 2 ore la foc foarte mic.
- apa sa scada la 200-250 ml;
- se mai poate folosi oala cu presiune in care legumele vor fi fierte in putina apa timp de 15-20 minute;
- apoi legumele vor fi pasate prin sita deasa sau mixate in aparat de tip blender;
- masa de legume va inlocui progresiv masa de lapte de la orele 12:00-14:00;
- se administreaza progresiv, crescand treptat doza:20-40-60-100 gr piure ;
- se imbogateste cu o lingurita ulei de masline la 100 ml de lichid-este foarte important eu am uitat sa pun la inceput si nu stiam de ce nu imi mananca fata;
- INTERZIS: legumele nu se fierb execiv-mai mult de o ora si jumatate in oala normala sau mai mult de 40 de minute in oala sub presiune);
- oala se acopera;
- uleiul se adauga aproape de sfarsit;
- nu se pune sare;
- intai se face din radacinoase(morcov, pastarnac, patrunjel, telina) date pe razatoare;
- de la cinci luni se poate adauga in supa ardeiul gras, rosia decojota si fara seminte, dovlecelul;
- dupa primele 10 zile de servire, supa se poate imbogati, in momentul servirii, cu orez;
- intai se da strecurata, apoi se face piure de legume, crescand consistenta. Se pot pune si cereale instant. Se dau 30 ml in prima zi, 60 ml in a doua zi, 90 ml in a treia zi-supa.
2. Sucul de fructe: de mere, piersica, cu adaos de morcov, sau portocala , diluat cu apa.
- se da cate o ligurita in prima zi, 2 in a doua, 4 in a treia(20 ml), apoi 40 ml, 60 ml;
- apoi se introduce si pulpa de fructe:1/4 mar in prima zi, 1/2 mar in a doua zi, 3/4 mar a treia zi si un mar in a patra zi.
3. PIURE DE FRUCTE: mar crud sau copt , suc de portocale, piersici, caise, pere, pepene galben, chiar mango, avocado.
- in intervalul orar 09:00-10:00;
- dupa varsta de un an, sugarul poate primi si alte fructe, cu potential alergizant:banana, kiwi, zmeura, capsuni, mure, fragi;
- piureul de fructe nu se va indulci;
- in functie de preferinte copilului si de sezon, introducerea fructelor o poate preceda pe cea a legumelor;
- mere coapte si pasate sau crude rase pe razatoarea de sticla, piersici bine pasate;
- se poate dilua cu lapte, sa fie semifluid;
4. CEREALE
- orez, porumb, tapioca macinate(nu au gluten);
- se amesteca cu apa, lapte de la san sau lapte praf, apoi se poate adauga piure de fructe;
- nu se depasesc 4 lingurite pe zi;
- la cele cu lapte instant se adauga doar apa.
5. BRANZA DE VACI-DE LA 5 LUNI
- 1 L de lapte proaspat se fierbe la foc mic aproximativ 10 minute;
- se adauga in laptele care fierbe 8 comprimante de calciu lactic(foarte bine pisate);
- se ia de pe foc;
- se lasa la scurs.
PASI PRACTICI
- ii puteti oferi 2-3 lingurite cu suc de mere sau de morcovi, apoi copilul este pus la san;
- in decurs de 2-3 zile, copilului i se pot oferi sucurile o data la 2 mese, in timpul zilei;
- dupa o saptamana, puteti incerca o supa de zarzavat-cu morcov si radacina de telina;
- bebe primeste cateva lingurite cu supa, la o masa, si sucurile de mar sau morcov la alta masa. Apoi este pus la san, pana se satura.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu