- piureul de legume: se adauga conopida si broccoli-de la 7 luni.
- piureul de fructe se poate imbogati cu branza de vaci;
- masa de pranz, cea de legume, va fi curand completata, de minimum 4 ori pe saptamana, cu carne de vita sau pasare-de la 5 luni si jumatate;
- introdusa progresiv, incepand cu 20-30g/zi, ulterior crescand cantitatea la 60-90 g/zi, fiarta separat;
- in absenta carnii, sugarului i se va oferi branza de vaci, facuta in casa din lapte de vaca fiert;
- se amesteca in putin piure de legume sau in supa de zarzavat mixata;
- carnea nu trebuie sa fie grasa, se curata de piele, pielite, zgarciuri, oase;
- se fierbe, se toaca marunt si se paseaza;
- initial se fierbe separat de legume, apoi direct in supa;
- se incepe cu o lingurita in prima zi, doua a doua zi, apoi 3-4-5 lingurite la o masa;
- paste fainoase(fide, macaroane): se servesc in adaos in supa, sau simple cu branza de vaci;
- perisoare de carne de pasare sau vita: se fierb separate in apa cu sare si se adauga, pasate, in supa de zarzavat.
2. GALBENUSUL DE OU
- se introduce treptat, fiert 10 minute: intai un sfert, apoi jumatate(la 2-3 zile), apoi un galbenus intreg (de 2-3 ori pe saptamana), amestecat in piureul de cartofi;
- se da de 3 ori pe saptamana, alternativ cu carnea;
- albusul, avand potential alergizant, va fi oferit dupa varsta de 1 an.
3. CEREALE
- cereale speciale pentru bebe, preparate fie cu apa, fie cu lapte matern;
- cateva lingurite:3-4 la prima masa, pana la o portie completa, pastrandu-se in alimentatie si supa de legume, si sucurile.
4. Pe la varsta de 7 luni, sugarul poate primi in alimentatie si iaurt, cu termen de expirare rezonabil, fara aditivi(se evita iaurturile cu fructe din comert).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu