IAURTUL PREPARAT IN CASA
La 600-700 gr de lapte cald, nu fierbinte, pun 3 lingurite de iaurt(nu danone sau activia, un iaurt de capra) si las craticioara pe un calorifer, dar infasurata bine intr-un prosop sa nu vina in contact direct cu caldura. O las acolo toata noaptea si dimineata o bag in frigider; eu ii dau 2 zile din el, ca mi se termina, atat de mult ii place. Cand il fac pe urmatorul opresc iaurt din asta de casa si pun iar la facut. La saptamana reimprospatez iaurtul-maiaua-Este foarte usor de facut : va v-a iesi 100%.
Si mai poti face in doua feluri:
- Iei laptele din care vrei sa faci iaurtul, il imparti in doua.Prima jumatate o lasi la temperatura camerei, a doua o fierbi si apoi o torni fierbinte peste laptele rece.Pui apoi amestecul intr-un vas pe care il acoperi si il asezi undeva la caldura(langa un calorifer sau in bucatarie cand gatesti) si il lasi la caldurica pana se incheaga bine apoi scurgi zerul (daca vrei) si il bagi la frigider.Poti sa faci amestecul de cu seara si sa il lasi la prins pana dimineata.
- Iei toata cantitatea de lapte din care vrei sa faci iaurtul, o infierbanti si in ea pui un paharel de iaurt simplu din comert, amesteci si o lasi la prins la caldura.Intr-un vas curatat se pune o cantitate de lapte(250 gr de exemplu) fiert in prealabil si racit(la temperatura camerei), in care se pune o lingurita de iaurt(mai bine ar fi sa ungi peretii vasului, ca sa fie procesul mai rapid).Se lasa acoperit la temperatura camerei pana cad iaurtul e gata (vezi cum arata si gusti daca e acrisor), dar sa nu-l lasi prea mult ca fermenteaza! Acest procedeu este recomandat din necesitatea de a da copiilor mici doar lapte fiert. Lapticul fert-se lasa la racit pana e caldut se toarna in pahare de plastic de 400 gr, in care se pune o lingura, doua, de iaurt din comert. Se amesteca bine, se acopera si se lasa pana se face...iaurt
Cam asa arata iaurtelul facut in casa:
POFTA MARE LA CEI MARI SI MICI!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu