64f54664 "BUCATE PENTRU CEI MICI SI MARI...": duminică, 27 februarie 2011

Va astept in bucataria mea....

Va astept in bucataria mea....

duminică, 27 februarie 2011

CAND BEBE ESTE RACIT

Cand bebe este racit, ii curge nasucul se desfunda cu apa de mare STERIMAR si cu batista bebelusului(in cazul in care are secretie mare);
Si in cazul in care are rosul in gatut se da SIROP EURESPAL SAU OTOCALM.
CAND BEBE ESTE IRITAT JOS
Cand este iritat si nu puteti sa mai scapati de iritatie poti sa-l dai cu cremele:
  • CALAMINE;
  • NIDOFLOR;
  • GALBENELE;
  • BEPANTHEN;
  • UNGUENT REVIKEN;

CAND BEBE ESTE NEVOS SEARA

Cand bebe este nervos seara si este foarte agitat si plange foarte tare pentru calmare ii puteti da:

  • SIROP CALMABABY ERBAVITA SAU;
  • SIROP ALINAN KIDS FITERMAN;

CAND BEBE ARE FEBRA

Cand bebelusul dumneavoastra are febra puteti sa ii dati:

  1. PANADOL BABY;
  2. NUROFEN PENTRU COPII;
  3. SUPOZITOARE PARACETAMOL 125 ML;
  4. NOVOCALMIN 300 MG;

Se alterneaza cand se da PANADOL BABY, la 6 ore NUROFEN PENTRU COPII, LA 6 ORE SUPOZITOARE PARACETAMOL 125 MG pana ii scade temperatura.

ATENTIE!!! Daca nu ii scade temperatura dupa ce i-ati dat PANADOL BABY, NUROFEN PENTRU COPII, SUPOZITOARE PARACETAMOL 125 MG si ii creste >= 39 grade se fac impachetari reci se inmoaie pelinca in apa, dar nu foarte rece si se pune in jurul copilulul de la subrat pana aproape de picioare. Si daca nici asa nu ii trece si inca ii creste temperatura se da NOVOCALMIN 300 MG-deobicei se evita a se da-in caz ca nu ii trece si ajunge temperatura la 40 de grade.

REGIM PENTRU DIAREE / VARSATURI

Sper sa va fie de mare ajutor aceasta schema, mie mi-e fost de ajutor si sa nu aveti probleme sa ajungeti sa utilizati aceasta schema.
  1. SARURI DE REHIDRATARE ORALA(SRO=Prolyte/Humana Elektrolyt, Hidrasec, Smecta, Calciu Carbonic, etc) Ceai menta(zaharat 5%);

***Se administreaza fractionat(cantitati mici, repetat)25-50 ml/kg in primele 4-6 ore si suplimentar -5 ml/kg pentru fiecare scaun diareic/varsatura;

2. MUCILAGIU DE OREZ (2,5 g% sau 5g% orez +5% zahar);

SUPA DE MORCOVI( 300 g sau 500 g/litru +5% zahar);

3. PENTRU SUGARUL DIVERSIFICAT:

OREZ PASAT+BRANZICA CALCICA(1 l lapte+8 tablete calciu lactic);

SUPA DE MORCOVI+CARNE FIARTA MIXATA;

4. LAPTE:

  • SAN(dupa 6-12 h) sau
  • LAPTE DELACTOZAT (din a doua zi)sau
  • LAPTELE ANTERIOR (in amestec si inlocuind treptat mucilagiu de orez sau cerealele din orez Bessau Topfer, in functie de toleranta digestiva);

5. SE VA TINE CONT SI DE TIPUL SI DE CONSISTENTA ALIMENTELOR PERMISEI VARSTEI, DEASEMENEA DE TOLERANTA DIGESTIVA!

  • mar copt, banana;
  • dovlecei(fierti in supa sau cu orez);
  • iaurt natural;
  • paste fainoase(cu branza);
  • paine prajita/covrigei;
  • ou fiert tare(integral sau galbenus);
  • branza de vaci/cas/telemea;
  • supe de legume+/-carne/legume fierte sau coapte;
  • pilaf de orez cu morcovi si dovlecei;
  • carne slaba fiarta/gratar/sunca presata(pasare, vita);
  • compot de mere;

###DE EVITAT :dulciuri(prajituri, ciocolata, creme, napolitane, biscuiti cu crema, iaurturi cu fructe, budinci, inghetata, etc)miere de albine, snacks, chips, pufuleti, grasimi(ulei, unt, margarina, frisca, smantana, maioneza) fructe si legume crude, sucuri de fructe(naturale sau din comert), prajeli, sosuri, conserve, alune, seminte, etc.

ATENTIE!!!!! Regimul se va adapta conform indicatiei medicului(in functie de varsta, greutate corporala, stare de nutritiei/hidratare, toleranta digestiva, etc) si va avea durata minima posibila!Apetitul poate fi redus initial.Important este sa se asigure necesarul de lichide(100-150 ml/kg/24 h+pierderi)pentru a evita deshidratarea!

SUPA-CREMA DE BROCCOLI CU BISCUITI



Aceasta reteta este buna pentru bebelusi intre 10-12 luni si constituie masa de la ora 13:30.Este o reteta usoara de facut, dulce si delicioasa pentru bebelusul tau si sigur ca va fi incantata de ea.

INGREDIENTE:

  • 1 BROCCOLI;
  • 1 CEAPA;

  • 1 MORCOV;
  • 1 RADACINA DE PATRUNJEL;

  • 1 VARF DE CUTIT DE UNT;

  • 1 LINGURA DE IAURT;

  • MARAR VERDE;
  • 1 SAU 2 BISCUITEI MARI;

Se curata legumele si se taie potrivit si se pun la fiert aproximativ o ora. Dupa aia se spala broccoli si se adauga buchetelele si se lasa un sfert de ora la fiert. Cand sunt bine patrunse, se scurg de zeama, se indeparteaza ceapa si se paseaza cu blenderul, se adauga untul si se mai adauga din zeama in care au fiert legumele, pana ajungeti la piureul dorit. Se serveste cu iautul, biscuitii sfaramati si marar verde tocat marunt.


Asa arata legumele fierte:



Asa arata legumele curatate si puse la fiert:



POFTA MARE LA CEI MICI!

PIZZA FIVE


Aceasta pizza este absolut delicioasa si are un blat pufos si subtire. Sa incercati aceasta reteta este foarte usoara de facut.

INGREDIENTE:

PENTRU BLAT:
  • 250-300 GR DE FAINA;

  • APROXIMATIV 1/2 PAHAR DE LAPTE INCALZIT SAU IAURT;
  • 1 OU;
  • PUTINA SARE;
  • PUTIN ZAHAR;
  • DROJDIE PACHETEL MIC 25 GR;

PENTRU ORNAT:

  • 100 GR JAMBON DE PUI;

  • 100 GR SALAM SASESC CRISTIM;

  • O CEAPA ROSIE;

  • O CUTIE DE ROSII CHERRY ;

  • BRANZA CU MUCEGAI;
  • BRANZA GOUDA;
  • BRANZA MOZZARELLA;

  • BRANZA EMMENTAL COEUR DE MEULE;
  • ALLGAUTALER;
Si daca mai vreti si aveti in casa si va place puteti pune feliute de ardei subtiri taiate si masline negre. Va invit la o felie serioasa de pizza...... :-)

Se framanta aluatul si se lasa la crescut vreo ora sau doua. Dupa aia se unge tava cu unt si se intinde coca pentru aluat cu sucitorul pana ajungeti la marimea dorita. Se inveleste tava cu un prosop si se mai lasa deasupra cuptorului incalzit, la cald inca o ora pana creste compozitia. Se dau o parte din rosiile cherry prin storcatorul de fructe si cu sucul rezultat se adauga in el sare, piper si putin zahar se amesteca si se toarna putin peste aluat si se introduce in cuptor si se lasa un pic pana se usuca. Intre timp se taie felii de jambon cubuletele mici si felii de salam subtiri, branzele se dau prin razatoare, in afara de branza cu mucegai care se taie cuburi mici. Ceapa se taie feliute subtiri si rosiile cherry la fel. Se pune jambonul si salamul si se mai lasa putin, dupa aia branzele, ceapa si rosiile. Si se serveste cu ketchup sau suc de rosii pe deasupra.

Asa arata pizza cand este gata:



Asa arata ingredientele taiate:


POFTA MARE!