64f54664 "BUCATE PENTRU CEI MICI SI MARI...": vineri, 28 ianuarie 2011

Va astept in bucataria mea....

Va astept in bucataria mea....

vineri, 28 ianuarie 2011

BRANZICA TOPITA FACUTA IN CASA

INGREDIENTE:

  • 500 GR BRANZA DULCE;
  • UN PACHET UNT RAMA;
  • O LINGURITA BICARBONAT;
  • BRANZA RASA DE OAIE PENTRU A FI SARATA;

Se framanta toate foarte bine si apoi se lasa o ora la crescut.Se fierbe pe baie de aburi, amesteand continuu.Se lasa sa se racoreasca si se pune in cutii.

Este usor de facut si e ideala pentru bebelusi intre 10-12 luni.

POFTA MARE LA CEI MICI SI MARI!

RETETE PENTRU IAURT


IAURTUL PREPARAT IN CASA

La 600-700 gr de lapte cald, nu fierbinte, pun 3 lingurite de iaurt(nu danone sau activia, un iaurt de capra) si las craticioara pe un calorifer, dar infasurata bine intr-un prosop sa nu vina in contact direct cu caldura. O las acolo toata noaptea si dimineata o bag in frigider; eu ii dau 2 zile din el, ca mi se termina, atat de mult ii place. Cand il fac pe urmatorul opresc iaurt din asta de casa si pun iar la facut. La saptamana reimprospatez iaurtul-maiaua-Este foarte usor de facut : va v-a iesi 100%.

Si mai poti face in doua feluri:


  1. Iei laptele din care vrei sa faci iaurtul, il imparti in doua.Prima jumatate o lasi la temperatura camerei, a doua o fierbi si apoi o torni fierbinte peste laptele rece.Pui apoi amestecul intr-un vas pe care il acoperi si il asezi undeva la caldura(langa un calorifer sau in bucatarie cand gatesti) si il lasi la caldurica pana se incheaga bine apoi scurgi zerul (daca vrei) si il bagi la frigider.Poti sa faci amestecul de cu seara si sa il lasi la prins pana dimineata.
  2. Iei toata cantitatea de lapte din care vrei sa faci iaurtul, o infierbanti si in ea pui un paharel de iaurt simplu din comert, amesteci si o lasi la prins la caldura.Intr-un vas curatat se pune o cantitate de lapte(250 gr de exemplu) fiert in prealabil si racit(la temperatura camerei), in care se pune o lingurita de iaurt(mai bine ar fi sa ungi peretii vasului, ca sa fie procesul mai rapid).Se lasa acoperit la temperatura camerei pana cad iaurtul e gata (vezi cum arata si gusti daca e acrisor), dar sa nu-l lasi prea mult ca fermenteaza! Acest procedeu este recomandat din necesitatea de a da copiilor mici doar lapte fiert. Lapticul fert-se lasa la racit pana e caldut se toarna in pahare de plastic de 400 gr, in care se pune o lingura, doua, de iaurt din comert. Se amesteca bine, se acopera si se lasa pana se face...iaurt
Cam asa arata iaurtelul facut in casa:




POFTA MARE LA CEI MARI SI MICI!

RETETE BRANZICI DE VACI

BRANZICA DE VACI

Se prepara dintr-un litru de lapte pe care il fierbi. Dupa ce a fiert, dai focul mic, mic i pui un borcanel de iaurt de 125 gr, si amesteci din cand in cand sa nu se prinda. O sa vezi ca incet, incet incepe sa se separe branzica de zer. Daca dupa 10-15 minute vezi ca nu se separa pui cateva picaturi de zeama de lamaie si sigur se va face branzica. Cand e gata o strecori prin tifon sau o strecuratoare fina, dar nu chiar de tot zerul. O pui apoi in ceva cu capac si o bagi la frigider, putand sa o pastrezi maxim 3 zile.

BRANZICA DE VACI DULCE

Se face in urmatorul fel: cumperi lapte de vaca destul de gras si se lasa o zi sau doua pana se prinde.Dupa ce ai obtinut laptele prins pui la fiert aceeasi cantitate de lapte dulce, iar in momentul in care incepe sa fiarba adaugi laptele prins.Lasi sa fiarba catva minute(2-3 minute), dupa care intr-un tifon scurgi compozitia.
MAI ESTE SI RETETA CU CHEAG

Pui laptele dulce la incalzit, iar in momentul in care se incalzeste-sa fie caldut(nu trebuie sa-l fierbi) adaugi cheagul(bunica mea punea la 8-10 litri de lapte 2 linguri de cheag) si dai deoparte laptele si astepti, iar in cateva minute se face branza. Aici trebuie sa ai dexteritate pentru ca branza se strange mai greu si se pune in tifon.
URDA DIN LAPTE PRAF
INGREDIENTE:
  • Lapte praf 75 gr;
  • calciu lactic 4-5 pastile.

In 0,5 l de lapte fierbinte (obtinut prin dizolvarea a 75 gr praf de lapte in apa) se pun pastilele de calciu lactic. Din acest moment se lasa sa fiarba cu mare atentie numai un minut. Se raceste timp de 30 de minute si apoi se strecoara branza obtinuta prin tifon, pentru a o separa de zer.