64f54664 "BUCATE PENTRU CEI MICI SI MARI...": RETETE BRANZICI DE VACI

Va astept in bucataria mea....

Va astept in bucataria mea....

vineri, 28 ianuarie 2011

RETETE BRANZICI DE VACI

BRANZICA DE VACI

Se prepara dintr-un litru de lapte pe care il fierbi. Dupa ce a fiert, dai focul mic, mic i pui un borcanel de iaurt de 125 gr, si amesteci din cand in cand sa nu se prinda. O sa vezi ca incet, incet incepe sa se separe branzica de zer. Daca dupa 10-15 minute vezi ca nu se separa pui cateva picaturi de zeama de lamaie si sigur se va face branzica. Cand e gata o strecori prin tifon sau o strecuratoare fina, dar nu chiar de tot zerul. O pui apoi in ceva cu capac si o bagi la frigider, putand sa o pastrezi maxim 3 zile.

BRANZICA DE VACI DULCE

Se face in urmatorul fel: cumperi lapte de vaca destul de gras si se lasa o zi sau doua pana se prinde.Dupa ce ai obtinut laptele prins pui la fiert aceeasi cantitate de lapte dulce, iar in momentul in care incepe sa fiarba adaugi laptele prins.Lasi sa fiarba catva minute(2-3 minute), dupa care intr-un tifon scurgi compozitia.
MAI ESTE SI RETETA CU CHEAG

Pui laptele dulce la incalzit, iar in momentul in care se incalzeste-sa fie caldut(nu trebuie sa-l fierbi) adaugi cheagul(bunica mea punea la 8-10 litri de lapte 2 linguri de cheag) si dai deoparte laptele si astepti, iar in cateva minute se face branza. Aici trebuie sa ai dexteritate pentru ca branza se strange mai greu si se pune in tifon.
URDA DIN LAPTE PRAF
INGREDIENTE:
  • Lapte praf 75 gr;
  • calciu lactic 4-5 pastile.

In 0,5 l de lapte fierbinte (obtinut prin dizolvarea a 75 gr praf de lapte in apa) se pun pastilele de calciu lactic. Din acest moment se lasa sa fiarba cu mare atentie numai un minut. Se raceste timp de 30 de minute si apoi se strecoara branza obtinuta prin tifon, pentru a o separa de zer.

Niciun comentariu: