64f54664 "BUCATE PENTRU CEI MICI SI MARI...": REGIM PENTRU DIAREE / VARSATURI

Va astept in bucataria mea....

Va astept in bucataria mea....

duminică, 27 februarie 2011

REGIM PENTRU DIAREE / VARSATURI

Sper sa va fie de mare ajutor aceasta schema, mie mi-e fost de ajutor si sa nu aveti probleme sa ajungeti sa utilizati aceasta schema.
  1. SARURI DE REHIDRATARE ORALA(SRO=Prolyte/Humana Elektrolyt, Hidrasec, Smecta, Calciu Carbonic, etc) Ceai menta(zaharat 5%);

***Se administreaza fractionat(cantitati mici, repetat)25-50 ml/kg in primele 4-6 ore si suplimentar -5 ml/kg pentru fiecare scaun diareic/varsatura;

2. MUCILAGIU DE OREZ (2,5 g% sau 5g% orez +5% zahar);

SUPA DE MORCOVI( 300 g sau 500 g/litru +5% zahar);

3. PENTRU SUGARUL DIVERSIFICAT:

OREZ PASAT+BRANZICA CALCICA(1 l lapte+8 tablete calciu lactic);

SUPA DE MORCOVI+CARNE FIARTA MIXATA;

4. LAPTE:

  • SAN(dupa 6-12 h) sau
  • LAPTE DELACTOZAT (din a doua zi)sau
  • LAPTELE ANTERIOR (in amestec si inlocuind treptat mucilagiu de orez sau cerealele din orez Bessau Topfer, in functie de toleranta digestiva);

5. SE VA TINE CONT SI DE TIPUL SI DE CONSISTENTA ALIMENTELOR PERMISEI VARSTEI, DEASEMENEA DE TOLERANTA DIGESTIVA!

  • mar copt, banana;
  • dovlecei(fierti in supa sau cu orez);
  • iaurt natural;
  • paste fainoase(cu branza);
  • paine prajita/covrigei;
  • ou fiert tare(integral sau galbenus);
  • branza de vaci/cas/telemea;
  • supe de legume+/-carne/legume fierte sau coapte;
  • pilaf de orez cu morcovi si dovlecei;
  • carne slaba fiarta/gratar/sunca presata(pasare, vita);
  • compot de mere;

###DE EVITAT :dulciuri(prajituri, ciocolata, creme, napolitane, biscuiti cu crema, iaurturi cu fructe, budinci, inghetata, etc)miere de albine, snacks, chips, pufuleti, grasimi(ulei, unt, margarina, frisca, smantana, maioneza) fructe si legume crude, sucuri de fructe(naturale sau din comert), prajeli, sosuri, conserve, alune, seminte, etc.

ATENTIE!!!!! Regimul se va adapta conform indicatiei medicului(in functie de varsta, greutate corporala, stare de nutritiei/hidratare, toleranta digestiva, etc) si va avea durata minima posibila!Apetitul poate fi redus initial.Important este sa se asigure necesarul de lichide(100-150 ml/kg/24 h+pierderi)pentru a evita deshidratarea!

Niciun comentariu: