64f54664 "BUCATE PENTRU CEI MICI SI MARI...": ETAPA I:4-6 LUNI

Va astept in bucataria mea....

Va astept in bucataria mea....

miercuri, 26 ianuarie 2011

ETAPA I:4-6 LUNI

1. Se incepe cu legume(morcovi, telina, pastarnac, patrunjel, ardei gras, rosii, cartofi, dovlecei, frunze de salata, stevie, spanac, o ceapa(care se va scoate la pasare).

  • aproximativ 300 g legume vor fi fierte in 700-800 ml apa(fara sare) timp de 1 sau 2 ore la foc foarte mic.
  • apa sa scada la 200-250 ml;
  • se mai poate folosi oala cu presiune in care legumele vor fi fierte in putina apa timp de 15-20 minute;
  • apoi legumele vor fi pasate prin sita deasa sau mixate in aparat de tip blender;
  • masa de legume va inlocui progresiv masa de lapte de la orele 12:00-14:00;
  • se administreaza progresiv, crescand treptat doza:20-40-60-100 gr piure ;
  • se imbogateste cu o lingurita ulei de masline la 100 ml de lichid-este foarte important eu am uitat sa pun la inceput si nu stiam de ce nu imi mananca fata;
  • INTERZIS: legumele nu se fierb execiv-mai mult de o ora si jumatate in oala normala sau mai mult de 40 de minute in oala sub presiune);
  • oala se acopera;
  • uleiul se adauga aproape de sfarsit;
  • nu se pune sare;
  • intai se face din radacinoase(morcov, pastarnac, patrunjel, telina) date pe razatoare;
  • de la cinci luni se poate adauga in supa ardeiul gras, rosia decojota si fara seminte, dovlecelul;
  • dupa primele 10 zile de servire, supa se poate imbogati, in momentul servirii, cu orez;
  • intai se da strecurata, apoi se face piure de legume, crescand consistenta. Se pot pune si cereale instant. Se dau 30 ml in prima zi, 60 ml in a doua zi, 90 ml in a treia zi-supa.

2. Sucul de fructe: de mere, piersica, cu adaos de morcov, sau portocala , diluat cu apa.

  • se da cate o ligurita in prima zi, 2 in a doua, 4 in a treia(20 ml), apoi 40 ml, 60 ml;
  • apoi se introduce si pulpa de fructe:1/4 mar in prima zi, 1/2 mar in a doua zi, 3/4 mar a treia zi si un mar in a patra zi.

3. PIURE DE FRUCTE: mar crud sau copt , suc de portocale, piersici, caise, pere, pepene galben, chiar mango, avocado.

  • in intervalul orar 09:00-10:00;
  • dupa varsta de un an, sugarul poate primi si alte fructe, cu potential alergizant:banana, kiwi, zmeura, capsuni, mure, fragi;
  • piureul de fructe nu se va indulci;
  • in functie de preferinte copilului si de sezon, introducerea fructelor o poate preceda pe cea a legumelor;
  • mere coapte si pasate sau crude rase pe razatoarea de sticla, piersici bine pasate;
  • se poate dilua cu lapte, sa fie semifluid;

4. CEREALE

  • orez, porumb, tapioca macinate(nu au gluten);
  • se amesteca cu apa, lapte de la san sau lapte praf, apoi se poate adauga piure de fructe;
  • nu se depasesc 4 lingurite pe zi;
  • la cele cu lapte instant se adauga doar apa.

5. BRANZA DE VACI-DE LA 5 LUNI

  • 1 L de lapte proaspat se fierbe la foc mic aproximativ 10 minute;
  • se adauga in laptele care fierbe 8 comprimante de calciu lactic(foarte bine pisate);
  • se ia de pe foc;
  • se lasa la scurs.

PASI PRACTICI

  • ii puteti oferi 2-3 lingurite cu suc de mere sau de morcovi, apoi copilul este pus la san;
  • in decurs de 2-3 zile, copilului i se pot oferi sucurile o data la 2 mese, in timpul zilei;
  • dupa o saptamana, puteti incerca o supa de zarzavat-cu morcov si radacina de telina;
  • bebe primeste cateva lingurite cu supa, la o masa, si sucurile de mar sau morcov la alta masa. Apoi este pus la san, pana se satura.

Niciun comentariu: