64f54664 "BUCATE PENTRU CEI MICI SI MARI...": DIVERSIFICAREA ALIMENTATIEI

Va astept in bucataria mea....

Va astept in bucataria mea....

miercuri, 19 ianuarie 2011

DIVERSIFICAREA ALIMENTATIEI

Alimentatia diversificata reprezinta trecerea de la o alimentatie exclusiv lactata la alimentatia semisolida si solida.
Alegerea momentului diversificarii este deosebit de importanta, acesta fiind diferit in functie de laptele primit anterior de sugar, astfel:
  • la 6 luni-pentru un sugar alimentat la san;
  • la aproximativ 4 luni si jumatate-pentru un sugar alimentat cu lapte formula.

Diversificarea precoce(inaintea varstei de 4 luni) reprezinta un concept in prezent combatut, din cauza ineficientei echipamentului enzimatic(amilaza pancreatica) implicat in procesul de digestie, precum si persistentei reflexului de protruzie a limbii, care ingreuneaza hranirea cu lingurita inainte de aceasta varsta. Pentru introducerea noilor alimente, sugarul trebuie sa indeplineasca mai multe conditii, cum sunt cele de mai jos:

  • sugarul trebuie sa fie perfect sanatos;
  • noile alimente se vor introduce progresiv, inlocuind mesele de lapte;
  • alimentele noi vor fi date cu lingurita, in stare semisolida;
  • se va evita introducerea a doua alimente noi in aceeasi zi, pastrandu-se un interval de minimum 5-6 zile intre ele; se evita astfel, aparitia semnelor de alergie sau de intoleranta;
  • sugarul va fi monitorizat atent, datorita faptului ca orice aliment nou poate fi alergizant pentru el;
  • se incepe cu o cantitate mica din noul aliment(1-2 lingurite), iar ulterior se va creste progresiv;
  • prima masa inlocuita va fi cea de dimineata(10:00) sau pranzul(13:00-14:00), urmatoarea va fi pranzul, respectiv masa de dimineata. Masa de seara(18:00) este ultima care se inlocuieste;
  • prima si ultima masa a sugarului vor ramane cu lapte matern cat de mult va fi posibil(pana la 2 ani);
  • pana la inlocuirea completa a mesei respective de lapte, se da sugarului mai intai alimentul nou si apoi laptele;
  • se tatoneaza gustul sugarului;
  • diversificarea nu trebuie fortata sau grabita. Daca sugarul nu se obisnuieste in 2-3 zile cu noul aliment, se incerca altul, iar primul se da peste cateva zile;
  • administrarea noului aliment va fi intrerupta, temporar sau definitiv, daca apar scaune diareice, varsaturi, eruptii cutanate sau o stare de rau fara alte explicatii;
  • prepararea se face cu putin timp inainte de masa, in conditii stricte de igiena;
  • se dau alimente in stare naturala sau fierte, dar nu prea mult timp pentru a nu se distruge vitaminele;
  • se vor evita compromisurile pentru modificarea gustului(adaugarea de zahar);
  • noile alimente nu se vor sara(pana la 12-24 luni);
  • alimentele vor fi pasate pana la aparitia dintilor, apoi triturate;
  • fainurile care contin gluten(grau, orz, ovaz, secara) se vor introduce dupa varsta de 7 luni, evitandu-se astfel manifestarile precoce ale bolii celiace(intoleranta la gluten); pana la aceasta varsta vor fi oferite sugarului fainuri fara gluten(orez, porumb, tapioca);
  • alimentul nou va fi propus si nu impus, evitandu-se astfel anorexia psihogena;
  • ordinea introducerii alimentelor va fi adaptata personalitatii sugarului si starii lui de nutritie.

Sper sa va fie de folos ce am scris, este de la doctorita mea di din foile astea m-am inspirat eu.

Niciun comentariu: